XVI Trobada Gastronòmica: innovació, humanisme, SOSTENIBILITAT
- Mariona Sales Vilanova
- May 1, 2022
- 3 min de lectura
Actualitzat: May 3, 2022
La XVI edició de la Trobada Gastronòmica organitzada pel CETT-UB, el centre universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona, estarà enfocada en el desenvolupament sostenible. Se celebrarà els propers 2 i 3 de maig, al mateix CETT, i els xefs Carme Ruscalleda i Jordi Cruz son exemples de participants de l’edició d’enguany.

Què és la Trobada Gastronòmica?
És un espai pedagògic, que té lloc cada any, on es posen en contacte estudiants del sector gastronòmic i professionals de la cuina, el servei de Restaurant i la recerca gastronòmica per tal de crear un ambient didàctic i viure la realitat de la gastronomia professional. Cada any es compta amb la presència de xefs i professionals de renom del món gastronòmic.
Es duen a terme activitats i ponències relacionades amb la gastronomia i cada edició té una temàtica o un centre d’interès principal. Per exemple, el 2019 estava encarada a la cuina catalana i la del 2020 anava sobre la importància dels sentits i la ment en la gastronomia. La del 2021 tenia com a centre la transformació de la gastronomia cap a la sostenibilitat i la d’aquest any seguirà en la mateixa línia.
L’edició d’enguany
Els eixos vertebradors seran el foment de la innovació i l’humanisme com a principals pilars en el desenvolupament sostenible de la gastronomia. Tal com expliquen en la presentació de l’esdeveniment, tant la gastronomia com el consumidor estan mostrant, cada cop més, un compromís cap al desenvolupament sostenible a tots els nivells; mediambiental, sociocultural i econòmic. És per això que la Trobada Gastronòmica d’aquest any pretén centrar-se en la innovació per trobar noves fórmules per donar resposta als nous valors dels consumidors i del sector, centrats en aquest nou humanisme que condiciona la manera de relacionar-nos amb la gastronomia.
Aquesta edició també posarà el focus en la gastronomia local com a atractiu turístic que acosta el sector a la sostenibilitat, quant a sostenibilitat de les destinacions, i com a beneficiosa del sector primari. També aprofundirà en les relacions entre el territori, el sector primari i activitats econòmiques com la restauració i el turisme i, finalment, també pretén descobrir projectes i bones pràctiques de desenvolupament sostenible.
Programació
La Trobada serà presentada i moderada per Carme Gasull, periodista gastronòmica, i la inauguraran Maria Abellanet i Meya, CEO del CETT, i Eva Menor, presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, a les deu del matí del 2 de maig. A un quart d’onze, Carles Gaig, cuiner del Restaurant Gaig i padrí de la trobada, farà la Benvinguda.
Tot seguit tindrà lloc la ponència inaugural “Humanisme i Innovació en gastronomia”, a càrrec de Carme Ruscalleda, una de les principals xefs del món i divulgadora gastronòmica. Amb aquesta conferència es pretén reflexionar sobre aquests dos principals conceptes, importants en l’evolució de la gastronomia innovadora i sostenible.
A les onze hi haurà la taula rodona “Diàlegs i estratègia: relacions entre pagesos i el sector de la restauració” on participaran diferents pagesos i cuiners que aportaran diverses reflexions sobre la importància de la relació entre el producte local i la restauració com a contribuent al desenvolupament sostenible de la gastronomia. La taula estarà moderada per Felipe Celis, professor i xef de CETT-UB.
I, per tancar el primer dia de les jornades, a dos quarts d’una es realitzarà una ponència sobre Heura Foods com a exemple d’innovació de gastronomia sostenible que s’ha adaptat als nous valors de la demanda.
El dimarts 3 començarà a les deu del matí amb la Benvinguda i, tot seguit, hi haurà la ponència inaugural “Dinamització del patrimoni culinari. L’Alta Cuina ambaixadora del territori, la restauració i el turisme”, a càrrec de Jordi Cruz, xef del Restaurant Àbac, de tres estrelles Michelin.
A les onze tindrà lloc la taula rodona “Nous models de negoci d’enoturisme: aplicació sostenible i mirada humanista” on es parlarà sobre com els cellers i restaurants han fet front als reptes en desenvolupament sostenible. Estarà a càrrec de sommeliers i responsables del servei turístic a cellers i moderada per Emma Pla, professora i directora del Màster en Innovació de la Gestió Turística del patrimoni culinari i gastronòmic, CETT-UB.
Per acabar, Rafael González, soci Director en Vivential Value realitzarà la ponència “Smart data al servei de la competitivitat i sostenibilitat de negocis i territoris gastronòmics”, sobre com aplicar la tecnologia al turisme gastronòmic, a dos quarts d’una. Tot seguit, hi haurà les conclusions de la trobada, de la mà d’Helena Martín, directora del Grup de Recerca de Cuina i Gastronomia CETTUB, i a dos quarts menys cinc de dues, Nan Ferreres, directora de l’Escola Tècnica Professional i dels estudis de gastronomia del CETT-UB, farà la cloenda de la XVI Trobada Gastronòmica, que es donarà per finalitzada a dos quarts de dues.
Aquí podeu trobar tota la programació.
Comments