L’agricultura ecològica de Km 0 està cada vegada més present
- Glòria Romero
- May 8, 2022
- 4 min de lectura
Actualitzat: May 10, 2022
La fira de BioCultura a Barcelona presenta diverses cooperatives amb aquest model sostenible
L’assoliment d’un sistema alimentari ambientalment sostenible pot ser una realitat gràcies a l'agricultura ecològica. Aquest sistema de cultiu és la gran aposta de nombroses cooperatives catalanes exposades al BioCultura de Barcelona (5 – 8 de maig). Negocis com La Tavella, Hort del Silenci o Hortec, que es dediquen a la venda de productes agrícoles, compten amb una àmplia experiència duent-lo a terme. Així doncs, per una banda vetllen per protegir la natura i frenar la degradació dels ecosistemes. Per l'altra, generen uns aliments que respecten la salut i el benestar dels consumidors.
Tot i tractar-se de projectes empresarials amb metodologies polivalents, tots ells comparteixen un fonament comú: oferir productes de proximitat per una alimentació sana i natural, basada en una agricultura no intensiva. El terme "Km 0" fa referència a que es tracta d'un comerç local, que aprofita els fruits del nostre territori i que per tant ajuda a controlar la petjada de carboni. Però les labors d'aquestes tres cooperatives van molt més enllà.

Es tracta d’una botiga online d’alimentació eco que funciona principalment a partir de la venda de cistelles de fruites i verdures de proximitat que envien a domicili. A més a més, compten amb un servei de subscripció setmanal o quinzenal en el qual en pots afegir altres articles del seu supermercat eco, com ara ous, pa artesà, llets i begudes vegetals, conserves, carn i molt més. Tots els seus productes alimentaris comercialitzats, que sumen la xifra de 679, son ecològics i estan certificats pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Tanmateix, el 60% d’aquests son d’origen català.
La producció dels aliments es fa a través d’energia elèctrica que prové de fonts renovables, els residus son gestionats per un operador certificat i els seus envasos son reciclables. A part d’això, La Tavella també és un projecte social, ja que lluita per la creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever. Per això, el 42% de la plantilla està format per persones amb aquestes característiques.
Pel que fa als seus productors, es tracta majoritàriament de pagesos i pageses amb una gran dedicació per la terra i el producte, autogestionats, i amb projectes ecològics que aposten per la distribució local. Provenen de diverses comarques arreu del territori català i aposten per recuperar l’essència i el gust dels aliments de qualitat. Com es d’esperar, els seus cultius es troben ben allunyats dels herbicides i pesticides.

Son una empresa agrícola amb caràcter i vocació comercial, amb el propòsit de fomentar la iniciativa del producte d’elaboració ecològica i de proximitat. Fundada l’any 1987, aquesta cooperativa ven els seus articles tant a clients particulars com a majors professionals de l’alimentació. En aquest cas, tots son 100% vegans i una àmplia selecció sense gluten, entre els quals trobem llegums en gra, pasta, farina, cereals, conserves, olis i molt més. Tanmateix, compten amb diversos certificats de qualitat alimentària i ofereixen els seus productes en format familiar.
Un dels seus valors principals és l’actuació respectuosa, responsable i de valor tant per a la terra cultivada com per a totes les persones involucrades en la producció: petits agricultors, empleats, clients, consumidors i col·laboradors. Per això, els seus cultius no porten additius de síntesi, de forma que mantenen al màxim les propietats nutricionals. També es comprometen a envasar i etiquetar amb rigor i honestedat i disposen del seu propi bloc on reivindiquen el dret a l’alimentació saludable.

En aquest cas, Hortec és una cooperativa d’agricultors que té com a clients els establiments especialitzats, no els particulars (botiga de barri, comerç de proximitat, mercats, etc.). El projecte va néixer el 1991 i van ser pioners en l’agrupació de pagesos catalans que treballen la terra de forma ecològica. Avui dia distribueixen 2000 tones de productes arreu de l’Estat espanyol i està formada per 27 socis actius amb les seves famílies i treballadors que estan especialitzats i orientats a la sostenibilitat.
Una altra de les seves característiques principals és que les terres dels socis estan repartides per 15 comarques catalanes, de forma que la diversitat de climes i terrenys els permet oferir un ventall ampli de productes. Tots ells son frescos, de qualitat i reben la certificació CCPAE. A més a més, Hortec té com a norma no vendre a grans superfícies, només al petit comerç de barri i de poble per promoure les seves economies, i vetllen perquè els agricultors rebin un preu just pel seu treball. A part, els seus envasos son biodegradables.
La última qüestió a destacar d’aquesta cooperativa és que els productes no aptes pel comerç perquè son de menor calibre els donen a menjadors escolars i restaurants. A més a més, lluiten contra el malbaratament alimentari, doncs col·laboren amb entitats socials, com per exemple Fundació Espigoladors.
Per què son importants aquestes cooperatives?
A llarg de les últimes dècades, la importància per desenvolupar models de consum sostenibles i respectuosos amb el medi ambient ha incidit en la població mundial com a punt decisiu contra el canvi climàtic. Conservar la producció agrícola més natural, que respecta als agrònoms i la biodiversitat, és essencial per garantir aliments de qualitat i alhora un treball digne. Per tant, les cooperatives que aposten pel comerç i la distribució de proximitat, pels cultius del territori i que a més a més actuen contra el malbaratament alimentari i asseguren que els seus envasos siguin reciclables, fan una gran labor per a que obtenim una alimentació saludable i ecològica tant per nosaltres com per la natura.
Comments