top of page
Cerca

El MUHBA "alimenta" Barcelona amb activitats sobre l’exposició temporal

  • Writer: Glòria Romero
    Glòria Romero
  • Apr 30, 2022
  • 4 min de lectura

Actualitzat: May 7, 2022

L’espai compta amb un recorregut històric sobre la implicació municipal en el proveïment alimentari de la ciutat



El Museu d’Història de Barcelona Plaça del Rei va inaugurar l’exhibició temporal “Alimentar Barcelona: Ciutat, proveïment i salut” l'octubre passat i està previst que finalitzi el proper 15 d'octubre. El projecte ha estat dirigit per Joan Roca, director del museu i Mònica Blasco, cap de programes. Els comissaris han estat Mercè Renom, Ramon Pujades i Enric Tello.


L'objectiu del muntatge és oferir una guia cronològica sobre la intervenció del govern municipal en el subministrament i la qualitat dels aliments de la ciutat. Durant aquest viatge a través del temps, intenta mostrar com aquesta trajectòria apunta a una singularitat històrica que no es troba a la resta de metròpolis europees.


Per què és interessant?


No acostumem a pensar en la distribució alimentària com a factor clau en el desenvolupament d’una ciutat. Sembla més aviat una qüestió insubstancial. Però l’alimentació és un dels factors més bàsics en la nostra supervivència: qui ho controla, com ho fa, amb quins mitjans i per quins motius... Ha estat una eina de control i poder que afectà directament a la població.


L’exhibició està dividida en quatre apartats: comença en el s. XIII amb l’establiment del Consell de Cent (1249 – 1714), passant pel control borbònic (1715 – 1820), l’inici del capitalisme i el liberalisme (1821 – 1966) i arribant fins les xarxes comercials actuals (1967 – s. XXI). Cadascun analitza els interessos polítics i econòmics de cada època, els corresponents plans d’acció municipals, la relació entre alimentació i salut, els costums socials i familiars, la fam i el racionament, la gestió dels residus i l’estat higiènic dels espais públics.


A través d’aquests punts s’exploren dos enfocaments força intrigants. Per una banda, el creixement urbà de Barcelona i els seus projectes arquitectònics fins el sorgiment dels mercats municipals, que ara formen part del nostre patrimoni social únic a Europa. Per l’altra, l’associació entre precarietat econòmica i accés a menys productes i/o de pitjor qualitat. S’incideix en què la distribució alimentària també és una qüestió de classe, perquè les diferències entre una dieta obrera i una dieta burgesa sempre han estat presents.


Disseny i distribució de l’espai


El Saló del Tinell és l’estança escollida pel desplegament de l’itinerari dissenyat, que ofereix un espai ben distribuït. El recorregut és accessible per persones amb discapacitat física i senzill de seguir, ja que les indicacions per cada apartat i la separació entre cadascun estan ben assenyalats. La composició dels materials exposats ajuda a que la informació sigui comprensible i fins i tot estèticament agradable. Un dels aspectes més encertats és el seu suport visual: des de quadres i pòsters d’època, passant per documents històrics oficials, tot tipus de mapes, pergamins, objectes físics com estris de cuina o rajoles antigues i d’altres tipus de fonts primàries.


Tanmateix, també compta amb pantalles que reprodueixen vídeos explicatius sobre temes relacionats amb l’exposició, com per exemple la diferència de dietes arreu del món segons el tipus de clima. Tal conjunt d’eines més demostratives aporta riquesa a l’experiència dels usuaris, que no s’han de resignar a només llegir cartells. Tot i així, fixar-se en tots els elements requeriria força temps, i al final s’acaben passant detalls per alt per tal d’avançar més ràpid. Aquest és l’únic aspecte menys positiu de tots.


Educar sobre sostenibilitat


La última part del recorregut està dedicada a reflexionar sobre els reptes actuals de seguretat alimentària tenint en compte l’emergència climàtica i la crisi socioambiental global. Es basa en deu punts fonamentals: sostenibilitat, innovació, proveïment, elaboració, salut, impacte, governança, proximitat, salubritat i malbaratament. Així doncs, planteja als espectadors una sèrie de preguntes amb l’objectiu de conscienciar-los i fer-los replantejar els seus hàbits de consum, a part d’assenyalar les males praxis de la indústria alimentària.


De fet, un dels col·laboradors més essencials en aquest projecte ha estat el centre de recerca Fundació Alícia. Els seus treballadors es dediquen principalment a la investigació de productes i processos culinaris i a fomentar la millora dels hàbits alimentaris. Ho fan preocupant-se sobretot per la situació crítica del medi ambient i reivindicant l’aprofitament dels productes que ens ofereix el territori. L’any passat van publicar el seu “Manifest per una alimentació sostenible” que es pot signar via internet i que busca garantir la salut de les persones i el planeta.


La contribució de Fundació Alícia al MUHBA ha garantit la creació d’una exhibició rica en elements audiovisuals i fàcilment entenedora a l’abast de la ciutadania. “Alimentar Barcelona” té com a data de caducitat el 15 d’octubre de 2022 i encara compta amb un menú extens d'activitats interactives. No te les perdis o et quedaràs amb mal sabor de boca.




Properes activitats relacionades amb l’exposició:


Llibret de sala en PDF:





Comments


Uneix-te a la nostra comunitat

Gràcies per subscriure't

  • Blanco Icono de Spotify
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by DAILY ROUTINES. Proudly created with Wix.com

bottom of page