Collserola atorgarà un ajut anual als seus pagesos perquè conserven l’ecosistema
- Mariona Sales Vilanova
- May 29, 2022
- 3 min de lectura
Els sol·licitats rebran un màxim de 3.000 euros anuals per tal de compensar els serveis que ofereixen a un sector que no ho té gens fàcil

Fotografia del Catàleg de la Pagesia de Collserola
El Consorci del Parc Natural ha aprovat el Contracte Agrari de Collserola, el passat 19 de maig. Amb aquest contracte, els pagesos de Collserola rebran per primer cop un ajut anual de 3.000 euros per compensar els serveis que ofereixen al Parc. Son 25 explotacions les que el rebran, que es dediquen, sobretot, a l’horta, però també a fruites, vinya i farratge i ramats de bestiar.
La nova subvenció
L’Assemblea General del Parc de Collserola va aprovar les bases i convocatòria del Contracte Agrari de Collserola (CAC) per l‘any 2022, el passat 19 de maig.
El CAC és una eina elaborada de manera participativa entre pagesia, administracions públiques i agents acadèmica que té com a principal objectiu valorar i compensar econòmicament el servei de l’activitat agrària a Collserola. És, per tant, una sèrie de subvencions per la pagesia que pretenen impulsar diferents accions d’impacte socioambiental. L’ajuda serà de 3.000€ màxim per qui la sol·liciti i de màxim 3.000€ més per projectes que instal·lin tanques cinegètiques a les finques.
Durant el 2020 i el 2021 es va realitzar un procés participatiu per dissenyar aquesta eina que va consistir en diferents sessions plenàries i diferents reunions dels grups de treball on van elaborar el model del Contracte Agrari. El 2022 es farà la prova pilot d’aquest contracte per veure com funciona. Quan acabi aquesta prova, s’avaluarà per veure si es convertirà en una eina estructural per a la Transició Agroecològica del Parc de Collserola.

Membres de la pagesia de Collserola contribuint amb el procés participatiu de disseny del CAC (Parc de Collserola)
Estat del Parc
Collserola és una serralada de 8.200 hectàrees situada entre nou municipis habitats per més de tres milions de persones. És un paradís considerat el pulmó de Barcelona, però amenaçat pels eixos viaris, el foc i, sobretot, les construccions. La pagesia hi realitza una labor social i ecològica molt important.
Als anys 50, la superfície cultivada al Parc Natural era del 20%. Ara és del 3,1%. És per això que és tan important mantenir i potenciar la pagesia. L’agricultura ajuda amb la prevenció d’incendis forestals, fomenta la biodiversitat, millora la fertilitat del sòl i potencia un sistema d’alimentació local i sostenible, etc. Però es troba amb molts problemes i amenaces.
Una d’elles és la gran presència de senglars. Les seves incursions fan que molts pagesos perdin les collites i que no se’n surtin. Una altra amenaça és la convivència amb la gent que practica esport o surt a caminar per la zona. Sovint, els seus gossos ataquen o espanten els ramats i varis pagesos han perdut bestiar.
Un altre problema és l’accés a la terra abandonada. A Collserola, els arrendaments agrícoles son molt curts, més cars del que acostumen a ser a altres llocs i amb clàusules més estrictes. Accedir a les hectàrees agrícoles en desús és molt difícil i fer-les cultivables no és fàcil ni barat. És per això que el bosc cada vegada és més atapeït, perquè es va menjant terreny agrícola.

Pagesos de Collserola fent feina al camp (CCMA)
Agrupacions i projectes
Per tal de lluitar contra les amenaces del sector, els pagesos han iniciat un projecte, Alimentem Collserola, amb l’objectiu d’impulsar sistemes alimentaris locals sostenibles i més justos i reactivar l’activitat agrària i s’han agrupat en un col·lectiu, Collserola Pagesa, un espai de coordinació i cooperació.
L’any 2016 es va iniciar el projecte Alimentem Collserola, els seus objectius inicials eren articular la pagesia del Parc, fomentant la participació entre ells i dinamitzar un funcionament col·lectiu. És per això que, dos anys després, es va crear Collserola Pagesa, una associació pensada per consolidar aquesta col·lectivitat de la pagesia, promoure la viabilitat de les iniciatives de producció agropecuària i fomentar la Transició Agroecològica de la Serra.
Ara, Alimentem Collserola consisteix en una estratègia d’intervenció en el territori que, mitjançant un procés participatiu, es detecten les necessitats i els reptes i es pensen accions per millorar el sistema alimentari local. Una de les eines desenvolupades per aquest projecte és el Contracte Agrari de Collserola.
Comments