Catalunya s’enfrontarà al plàstic amb una nova llei de residus
- Mariona Sales Vilanova
- May 22, 2022
- 3 min de lectura
El 2024 s’implantarà una nova llei per acabar amb els plàstics innecessaris i d’un sol ús
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està preparant una legislació per fer front a la proliferació de plàstics a diferents sectors, com el de l’alimentació, la cosmètica o la moda. La Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’Ús Eficient dels Recursos de Catalunya, que ara mateix està en estat d’esborrany, pretén prohibir el sobreenvasat, acabar amb els microplàstics i els envasos d’una sola dosi, eliminar el plàstic dels menjadors escolars, reduir els productes d’un sol ús com les tovalloletes, els bolquers i les compreses, potenciar el consum a granel i els productes de segona mà i aplicar una taxa de residus justa, entre d’altres. El Govern té la intenció que la llei entri en vigor el 2024.
Necessitat de canvi
Emprar massivament el plàstic té conseqüències catastròfiques a nivell mundial i aquestes conseqüències ja estan considerades una crisi global. Aquest material triga centenars d’anys en descompondre’s en el medi ambient i amenaça a espècies i ecosistemes sencers. El més afectat és el mar. A les costes mediterrànies arriben unes trenta tones de plàstic per hora i, sovint, apareixen animals marins morts, amb plàstics a l’estómac. Els governs comencen a posar-se les piles en legislar per frenar aquesta crisi.

Plàstics a les platges (Google Creative Commons)
Catalunya es posa les piles
La Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’Ús Eficient dels Recursos de Catalunya presenta mesures i propostes per reduir el volum de residus que posen, sobretot, el punt de mira als plàstics d’un sol ús.
A partir del 2024, es començaran a prohibir els productes envasats en plàstic innecessàriament i es pretén que quedin totalment prohibits el 2026. Els microplàstics en productes cosmètics, higiènics i de neteja també rebran aquesta prohibició.
Queden fora de joc els envasos de plàstic als centres escolars, les anelles de plàstic de les begudes en llauna, els envasos d’un sol ús en els aliments, les bosses de plàstic als establiments de venda de menjar, els utensilis de plàstic d’un sol ús en hostaleria i restauració i les begudes en envasos d’un sol ús a les instal·lacions de les administracions públiques.

Envasos d'un sol ús (Google Creative Commons)
També es pretén reduir els residus casolans. S’haurà d’aconseguir una reducció del 30% de tovalloletes, bolquers i productes menstruals d’un sol ús el 2025. Aquest mateix any, les empreses hauran de garantir un 25% d’envasos reutilitzables de begudes per al consum domèstic.
Aquesta llei també pretén potenciar iniciatives com la venta a granel o el consum de moda de segona mà. Els comerços de més de 400 metres quadrats hauran de destinar el 20% d’espai a la compra a granel o amb envasos reutilitzables. Les botigues de roba de més de 1.200 metres quadrats hauran de tenir un espai de venda de segona mà.

Compra a granel (Mariona Sales)
També pren mesures com la d’implantar una “taxa de residus justa” als municipis per incentivar la prevenció de residus i un bon reciclatge o la d’establir la recollida selectiva dels residus municipals.
En resum, aquesta llei extensa proposa tot un seguit de mesures per començar a fer front als residus des de l’origen i començar a eliminar els plàstics del dia a dia per tal de fer front a l’emergència climàtica.
La llei espanyola
El Congrés dels Diputats ja va aprovar una nova llei de Residus el mes passat, amb l’objectiu de millorar la gestió dels residus, apropar-se als objectius de reciclatge de la Unió Europea i evitar sancions comunitàries.
Amb aquesta llei es prohibeixen les canyetes de begudes, els coberts de plàstic, els bastonets de cotó fluix, entre d’altres, per tal de començar a acabar amb els plàstics d’un sol ús. Es potencia la compra a granel o sense plàstics, destinant espais dels comerços a aquests tipus de compra. També s’implanta la recollida selectiva de matèria orgànica a tots els pobles de més de 5.000 habitants i ordenances municipals amb taxes diferenciades de gestió de residus.
Es crea un impost als envasos plàstics no reutilitzables i es prohibeixen substàncies tòxiques en contacte amb aliments. I, per últim, els establiments d’hostaleria i restauració hauran d’oferir aigua no envasada gratuïtament.
Comments