Mercat Arrels: un lligam entre el món urbà i el món rural
- Mariona Sales Vilanova
- Jun 14, 2022
- 4 min de lectura
La plataforma virtual sense ànim de lucre que apropa els ciutadans i la pagesia en una comunitat justa i de reivindicació dels mercats de pagès de sempre
“Imagina un món on no empobrim la terra produint i consumint com ho fem. Un món on no ens hem desconnectat del ritme de les collites ni hem oblidat la frescor dels aliments”. Així comença el manifest fundacional del Mercat Arrels: “el mercat de pagès més gran del món”.
Vídeo de de mercatarrels.cat
És un mercat virtual que forma part del projecte d’Abacus Cooperativa Arrels, el món que torna, una plataforma de divulgació que va néixer a mitjans del 2020 que pretén informar i aportar coneixements sobre la vida basada en els valors de la natura i el món rural.
El mercat es va posar en marxa a principis del 2021, amb l’objectiu de crear una connexió entre el món rural i la vida urbana. Perquè la ciutadania sàpiga d’on surt el menjar que menja, perquè sàpiga el que costa a la pagesia produir-lo i perquè es potenciï un model de distribució alimentària més just, sostenible i que recuperi el contacte amb la terra.
“Tornar a connectar amb les nostres arrels no és fer marxa enrere. És l’única forma d’avançar, l’únic futur possible”. Segueix el manifest. El Mercat Arrels pretén “ser el pont entre productors i compradors, entre el passat que estimem i el futur que volem”.
Com va engegar
Productors, socis i un equip de treball, format per quaranta persones especialitzades en diferents seccions, configuren el Mercat Arrels, que pretén ser un aparador virtual de productes dels pagesos a l'abast dels socis. D'aquesta manera, els compradors poden escollir el que mengen a través d'un espai col·lectiu que empodera la pagesia i la posa en contacte directe amb el públic per vendre-li els seus productes a un preu just.
Els projecte es va tirar endavant gràcies a un verkami en el qual van participar unes 300 persones, les fundadores, tal com explica l’Àlex Santos, membre de l’equip de treball. Els dos primers mesos, el mercat estava tancat a només els fundadors. Passat aquet temps de prova, l’equip de treball es va reunir, va fer una valoració i va decidir tirar endavant el projecte, obrint-lo al públic el setembre del 2021. Actualment, ja hi ha més de 3.300 socis i sòcies i uns 300 pagesos i pageses.

Fotografies de mercatarrels.cat
Com es compra?
Tots els productes que els pagesos porten al Mercat Arrels son de producció a Catalunya i de temporada (i molts son ecològics). Son dels pilars fonamentals del projecte, la proximitat i el respecte pels cicles de la terra. I hi ha una oferta molt àmplia: verdura, fruita, llegums, ous, pasta i arròs, carn, rebost, herbes i espècies, bolets, fleca i pastisseria, olis... fins i tot, últimament, s’hi ha afegit cervesa artesana.
Els socis paguen una quota a l’any de cinquanta euros i amb un mínim de compra de cinquanta euros, poden escollir els productes que vulguin dels que exposen els productors en cada moment a la pàgina web. Cada setmana hi ha dos dies de mercat, és a dir, dos dies que es distribueixen els productes. Per exemple, si els dies de mercat son els dilluns i els dijous, si un soci fa una compra un dimarts, rep els productes el dijous, que com a molt lluny hauran estat recollits l’anterior dilluns. El soci rep els productes a casa seva, ben frescs.

Exemple d'oferta de parades del Mercat Arrels
Funcionament intern
El que, principalment, vol garantir el mercat és que els pagesos i els productors rebin una remuneració justa per la seva feina, per tal de donar valor a un sector molt important i que està molt precaritzat. És així que son els productors que posen el preu dels productes que exposen a la pàgina web i el mercat els assegura que rebin, pràcticament, la integritat d’aquest preu. El Mercat Arrels només s’encarrega de la part logística: gestionar la web i transportar els productes a les cases dels socis.
El projecte també vol assegurar unes bones condicions laborals pel seu equip de treball, que fa feina remunerada. És per això que els socis paguen una quota anual i els productors aporten un percentatge, sempre inferior al 25%, de l’import de les seves vendes. A més, el projecte rep una ajuda de la Generalitat i es subvenciona amb el capital de l’Abacus Cooperativa.
L’equip de treball s’encarrega de gestionar i vetllar pel funcionament del mercat en tots els aspectes: direcció, assessoria, relació amb els productors, comunicació i premsa, logística i transport, assessorament legal, economia, pàgina web...
Una de les funcions més ben valorades és el servei d’acompanyament als socis i sòcies (SAS), equip del que forma part l’Àlex Santos. Es fa un seguiment de cada comanda per tal de garantir que arriba a temps i correctament a casa els socis. L’Àlex explica que, per exemple, si un pagès té algun problema amb una collita per qüestions de meteorologia, el SAS s’encarrega de gestionar que el soci tingui una alternativa. Ja pot ser perquè el pagès li ofereixi un altre producte similar o perquè es posi en contacte amb un altre pagès per oferir-li ell el producte. Els socis se senten molt acompanyats i valoren molt positivament la feina que fan els treballadors.
Valoració del projecte
Per tal de no parar de millorar, el Mercat Arrels té molt en compte l'opinió dels seus socis. Aquests poden deixar comentaris de què els ha semblat cada producte que han comprat. Els productors els contesten aquests comentaris, per tal que hi hagi un feedback entre les dues parts.
A part d’aquest espai de fòrum, el SAS també s’encarrega de fer enquestes telefòniques als socis, de tant en tant, per preguntar-los si estan satisfets amb els productes que reben i amb tota la logística del mercat. Amb aquestes valoracions, l’equip treballa per millorar tot allò que calgui.
L’Àlex Santos comenta que hi ha algunes coses que es podrien millorar, com el fet que hi hagi una comanda de mínim cinquanta euros, per tal de poder arribar al major número de realitats familiars. Però, tot i que sempre es pot seguir evolucionant, assegura que els socis estan molt contents i que, sobretot, se senten molt escoltats. Afegeix que els productors també estan satisfets, ja que tenen la oportunitat de vendre els seus productes a tot el territori d’una manera justa i ètica.
El Mercat Arrels és, per tant, fidel als seus ideals i als seus objectius. Tal com conclouen el seu manifest, “sense arrels, res no brota. Sense arrels no hi ha fruit possible. Cuidem-les per nodrir el nostre futur”.
コメント