top of page
Cerca

Foodback: una segona vida pels aliments

  • Writer: Abril Rocamora
    Abril Rocamora
  • Jun 10, 2022
  • 4 min de lectura

Actualitzat: Jun 13, 2022

El projecte de Mercabarna busca reduir el malbaratament de fruites i verdures que no són aptes per comerciar, però si són per consum humà.

El malbaratament alimentari és una problemàtica estesa en el nostre territori. Cada dia es llencen milers de quilos de producte fresc perquè la despesa és molt més alta que la demanda. Iniciatives com la del Foodback a Mercabarna intenten donar resposta a aquesta pràctica, a més de col·laborar amb associacions que ho necessiten.


Estefania Alcañiz, tècnica de residus i aprofitament alimentari de Mercabarna, ens explica d'on surt aquesta iniciativa: "Mercabarna el 2015 va fer el primer estudi sobre malbaratament alimentari. Allà ja es va veure que hi havia una pèrdua important de menjar. També es van adonar que aquí a Mercabarna tenien el Banc dels Aliments en una banda i a l'altra punta el Punt Verd. Per tant, van decidir unificar i optimitzar les dues instal·lacions, tant Punt Verd com el Foodback. A més a més es van millorar estructures al Mercat de la Fruita".


"D'altra banda, l'any 2021 es va fer la Càtedra UPC-Mercabarna pel malbaratament alimentari. S'està fent un estudi per mirar d'optimitzar encara més el treball del Foodback o dins de Mercabarna per informar a les empreses. També fem campanyes informatives pel tema de residus i pel malbaratament alimentari. Amb aquest projecte volem convertir els residus en recursos, en un procés que tindrà un impacte positiu tant pel medi ambient com per la societat."


Actualment, tota la matèria orgànica vegetal excedentària que no es pot aprofitar, tant del Mercat Central de Fruites i Hortalisses com del Biomarket, s'ha de portar a la compactadora. Amb el funcionament del Foodback, aquells aliments que encara tenen una segona vida, es poden portar al centre. El Foodback està al costat del Punt Verd i està obert de dilluns a dijous, de 7 a 17 h; i divendres, de 7 a 18 h.


L'organització del treball es divideix en tres grups, en relació amb el conveni creat entre Mercabarna, Formació i Treball i el Banc dels Aliments. La Fundació Formació i Treball s'encarrega de l'estació de triatge, fent inserció laboral de persones que treballen amb ells. Ara mateix tenen quatre persones contractades que s'encarreguen de destriar la fruita i les verdures que han passat el primer filtre. Pel que fa al Banc dels Aliments, compten amb dues persones a la plantilla, l'Uwe, que és el coordinador del Foodback, i un voluntari. La necessitat de col·laborar amb Formació i Treball ve de la mancança de personal, perquè abans s'ocupaven de totes les gestions el Banc dels Aliments (tant triatge com picking).


Com explica l'Estefania, "per dur a terme aquesta selecció cal seguir un procés. Els professionals ubicats al nou centre d'aprofitament d'aliments recepcionen el palet. El company de recepció que pertany a Mercabarna visualitza el palet. Si veu que més del 70% es pot aprofitar, el deixa accedir dins la instal·lació. L'usuari entra amb el "toro" i pesa el palet per saber la quantitat de gènere que entra. Si més del 70% no és apte, va directament cap al Punt Verd. El personal de Formació i Treball fa el triatge. Si veuen que el producte està molt malament el llencen, sinó es col·loca en caixes. Es va paletitzant el gènere que és apte pel consum humà. D'aquí després passa a la cambra frigorífica, que té 700 m². L'últim pas és la zona final on està tot el material triat que ja pot anar cap a les entitats".


Durant la visita al centre vam poder parlar amb l'Anna, una treballadora del Banc dels Aliments que ens va explicar la funció de la seva entitat al Foodback:

"Ens ocupem de donar l'aliment que es destria del Foodback a les entitats, que és apte pel consum humà. Organitzem el que seria el picking, les entitats venen i simplement lliurem. Per controlar quines entitats poden venir, tenim la base de dades. Llavors cada entitat té el seu dia de recollida. En funció dels beneficiaris que té, recullen més o menys quantitat. També va en funció dels excedents que té Mercabarna, que és una cosa que no es pot controlar tampoc. Donem més o menys en funció del que tenim."


"Si tens una organització amb unes dades, un NIF i unes identificacions, i vols beneficiar-te d'aquests aliments, et poses en contacte amb el Banc dels Aliments. Aquests revisen que tot estigui en regla i fan signar a l'entitat una carta de compromís. És important tenir regularitzat on van els aliments. Si es comprova que tot està al dia se'ls dona d'alta a la base de dades i poden venir tant al Foodback com al Banc dels Aliments central per a productes secs."


"Si és una entitat molt gran que necessita venir 2-3 cops per setmana (si ho veiem factible), podem fer-ho. Hi ha algunes entitats molt grans que venen cada dia i poden emportar-se 300 kg cada dia. N'hi ha d'altres molt més petites que venen un dia i s'emporten 100 kg. Va una mica en funció dels beneficiaris. Quan tenim molt excedent, tenim entitats de sortida ràpida. Són entitats molt grans, ens posem en contacte amb ells i si poden venir s'emporten aquests aliments. En el cas contrari de tenir poc gènere, truquen a les entitats i s'avisa que rebran menys del que esperaven. Els lots normalment els fan les entitats, el Foodback només prepara les caixes."


Dins les entitats socials que formen part del projecte compten amb la Fundació Formació i Treball, que aporta l’experiència en inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat; el Banc dels Aliments que coordina el projecte i la distribució d’aliments i la Creu Roja que distribueix aliments juntament amb Càritas i el Programa Alimenta Barcelona. A més, col·laboren amb Assocome (Associació d'Empreses de Mercabarna, Fundació "la Caixa" i la Conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.


Acabem amb un vídeo-reportatge resultat de la visita al Foodback, per poder veure el funcionament del centre i les diverses parts que el conformen.





Comments


Uneix-te a la nostra comunitat

Gràcies per subscriure't

  • Blanco Icono de Spotify
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by DAILY ROUTINES. Proudly created with Wix.com

bottom of page